Bio

Alban Wesly

Alban Wesly is an Amsterdam based musician. Proud to be the bassoonist of Ensemble Musikfabrik (Cologne) and founding member/bassoonist of Calefax (Amsterdam). Premiered about 300 new pieces, also makes compositions and film now and then. Alban plays a 2012 Leitzinger bassoon and reeds by Chris van Os. For a full English resumé please contact me, the text below is in Dutch.

CV – Nederlands
Alban Wesly is fagottist, componist, arrangeur. In de afgelopen twintig jaar gaf hij ruim duizend concerten in zo’n dertig landen. Alban is mede-oprichter van het rietkwintet Calefax en sinds 1996 verbonden aan de
musikFabrik in Keulen. Met voornamelijk deze twee groepen heb ik in de afgelopen 25 jaar mogen meewerken aan zo’n 300 premieres.

Calefax ontstond al in 1985 op het Barlaeusgymnasium in Amsterdam, en is zodoende een van de langst opererende kamermuziekgroepen in Nederland. Het rietkwintet werd onderscheiden met de Philip Morris Kunstprijs (1997), de Kersjes van de Groenekanprijs (2002) en de VSCD Klassieke Muziek-prijs (2005).
De musikFabrik is een internationaal bezet specialisten-ensemble voor nieuwe muziek, gevestigd in Keulen. In de afgelopen vijf jaar is de musikFabrik uitgegroeid tot een culturele ambassadeur van Duitsland.

Voorts speelde Wesly projecten mee met het Koninklijk Concertgebouworkest en is regelmatig te gast in ensembles zoals het Nieuw Ensemble en ASKO/Schönberg.
In 2007 bedacht en regisseerde hij in opdracht van het Festival Oorproeven ‘Studies on Nancarrow’, drie video clips op muziek van Conlon Nancarrow. Alban speelt op een Leitzinger-fagot uit 1996 en op rieten van Chris van Os.

Na zijn gymnasiumopleiding studeerde Alban aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, waar hij bij zijn afsluitend examen de Kolfschotenprijs 1996 ontving. Vormende gebeurtenissen waren verder intensieve samenwerkingen met de componisten Gijsbrecht Royé, Karlheinz Stockhausen, Mauricio Kagel, Heinz Holliger, Peter Eötvös, Mayke Nas, Jonathan Harvey en Luca Francesconi.


links:
Calefax

Ensemble musikFabrik
David Kweksilber Big Band